transfera de aici

In jos

transfera de aici

Mesaj  MIHAI BELTECHI la data de Mier Mai 16, 2018 11:02 am

IN TARA UNDE-S NALTI STEJARII
MAGARI NE SUNT PARLAMENTARII
BERBECII DAU LAPTE SI LANA
IAR LUPUL PAZNIC E LA STANA.
iN REST, O STITI , BAIETI SI FETE
ISTORIA FIIND CAM CURVA
VA VREA MEREU SA SE (O) REPETE

Moise Guran
Onorate instanțe, cu respect vă rog, căscați ochii cât cepele când lucrați cu Florin Iordache! Să nu vă dea pișicherul un cot și să vă trozniți singure cu ciocănelul peste dește! Trebuie că știrea că însuși Consiliul Superior al Magistraturii a propus un prag pentru Abuzul în serviciu, adică exact ceea ce a făcut și infama OUG 13, a trecut ca o undă de șoc peste România. Inclusiv peste cei opt mii de magistrați din țara noastră. S-a dovedit că nu era chiar așa. Dar ceva era totuși, iar acum pot să vă descâlcesc parțial această poveste.

Ceea ce a propus CSM nu este un prag pentru abuzul în serviciu, dar este totuși un prag pentru o infracțiune, chiar dacă ulterior CSM a venit cu un comunicat în care scrie că n-a propus prag pentru nicio infracțiune. Poate documentul prezentat de Iordache este fals, dar el este semnat de președintele CSM, Simona Marcu, și arată puțin altceva:
CSM n-a propus un prag pentru abuz, dar a propus un prag pentru infracțiunile comise de angajații firmelor private, fie că e vorba de delapidări, șpăguțe, abuzuri (în sens larg) comise de aceștia în relația cu terți. Formularea a fost însă atât de păcătoasă, încât lui Iordache i-a fost chiar ușor să facă scamatoria de comunicare, pretinzând că CSM a propus un prag pentru abuzul în serviciu.
Reprezentanta CSM în Comisia Iordache, judecătoarea Lia Savonea, n-a zis nimic, n-a protestat, n-a rectificat, n-a ridicat mâna, n-a strigat huo, săriți! hoțul! Nimic! E posibil ca doamna judecătoare să nu fi înțeles ce face Iordache? Sigur că da, este posibil orice! Dar eu mă îndoiesc…
Și asta pentru că acum nimeni nu mai poate pretinde că e atât de naiv să nu știe că odată introdus un prag pentru orice, el pote fi extins, la votul în Camere, eventual la ultima ședință, sau poate chiar după ce Legea se va fi întors pentru o (previzibilă) reexaminare cerută de Președintele Iohannis.
De aceea, subliniez și îngroșez – Ceea ce a executat CSM a fost o centrare. Iordache a preluat cu grația unui maradonist și urma să o plaseze mai departe, până i se pierdea urma și rămânea că pragul a fost propus de CSM. Pentru ce, nu mai contează! N-au pățit și peneliștii la fel cu închisoare de weekend? Singura întrebare este de ce a făcut CSM acest lucru și, mai ales, cum de a trecut o astfel de propunere de Plenul CSM.
Ajuns cu discuția aici, fac un scurt excurs, ca să vă povestesc un episod de acum doi ani, din vremea guvernului tehnocrat. Noi jurnaliștii am fost convocați la o discuție cu ușile închise, de miniștrii Finanțelor și Justiției (Anca Dragu și Raluca Prună) alături de reprezentanții Parchetului General. Procurorii propuseseră, iar cele două doamne erau gata să accepte, un prag de 50 de mii de lei (nu de euro, de lei, dar uite cum se metamorfozează lucrurile) de nepedepsire pentru fraudele și evaziunile fiscale în care infractorii prinși returnau banii și își recunoșteau vina. De ce asta? Pentru că sunt mii de cazuri ce îngreunează activitatea parchetelor și a instanțelor, au zis procurorii.
A ieșit haos la întâlnirea aia. Eu m-am înfuriat, au mai sărit și alți jurnaliști, ne-am certat între noi… Haos! Am fost cam nepoliticos, le-am întrebat și pe doamnele ministru și pe procurori dacă asta nu stimulează comportamentul infracțional și dacă e normal ca un infractor, astfel scăpat fără cazier, să stea la fel de cinstit la masă cu unul care-și plătește taxele. Nu există, pentru asta, procedura simplificată? Paguba recuperată, infractorul își recunoaște faptele, judecata durează o ședință, pedeapsa e cu suspendare. Nu face pușcărie, dar e infractor nenică! Nu contravenient, ca unul care întârzie plata impozitului, că n-a avut banii la timp, nu că i-a ascuns sau că n-a vrut să-i plătească. Ulterior s-a dovedit că Premierul Cioloș nici nu știa de această inițiativă (sădită și crescută prin cotloanele Ministerului Justiției tot de vreun inteligent care știa cum poate fi extins pragul respectiv, odată instituit, prin modificarea unei propoziții în Codul Penal) iar proiectul a fost abandonat.
Da, propunerea de acum a CSM seamănă suspect de mult cu cea făcută de MJ/PG în 2016 și da, și acum e vorba de o jumătate de rând, ăsta…

Dacă dispar cele cinci cuvinte, “săvârșite în condițiile Aliniatului 1”, atunci pragul de 50 de mii de euro se aplică tuturor infracțiunilor de corupție, inclusiv Abuzului în serviciu (Art 297). Și, dacă în 2016 mulți mă considerau nebunul de serviciu, când spuneam că și CCR și majoritatea parlamentară nu urmăreau altceva decât dezincriminări, dacă Nicolicea mă contrazicea cu tupeu la Digi că nu vrea să-i scape pe corupți, azi suntem totuși într-un alt loc, nu credeți? Azi nimeni, nici CSM, nici opinia publică, nicio altă instituție privată sau a statului nu poate pretinde că nu s-a dovedit cu supramăsură reaua credință a acestei majorități parlamentare, faptul că nu vor altceva decât măcelărirea Codului Penal, ștergerea cu buretele a faptelor celor care au sărăcit această țară, în fapt reintroducerea Ordonanței de Urgență 13, cea care le-a pus atât de clar în lumină intențiile imediat ce au venit la guvernare. Cum să-i acorzi o prezumție de bună credință lui Iordache, lui Dragnea, deputatului mitralieră sau altora ca ei?
Măcelărirea Codului Penal se va produce oricum. Ea poate fi întârziată, dar nu mai poate fi împiedicată decât printr-o eventuală dizolvare a parlamentului, și prin alegeri care ar duce la schimbarea actualei majorități. Propunerile înaintate de Comisia Iordache sunt atât de aberante încât Forumul Judecătorilor s-a retras de la dezbateri, singura atitudine demnă de niște magistrați. Ce mai caută acolo, cu acei șmecheri, reprezentanții CSM? Sute de mii de oameni au ieșit în stradă să vă apere pe voi, Onorate Instanțe! Pe voi și independența aia, garantată de CSM prin Constituție! Nu-i dezamăgiți, stimați magistrați, căci le sunteți datori! Nu-i dezarmați, nu-i demobilizați, mai mult decât sunt deja! Vă rog, cu mult respect, căscați bine ochii și, dacă e cazul, faceți-vă puțin și curat prin curte.


avatar
MIHAI BELTECHI

Mesaje : 495
Data de înscriere : 18/10/2008
Varsta : 67
Localizare : Dacia Aeterna

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Data trecută, când s-au certat pe politica externă, într-o săptămână Președintele a fost suspendat

Mesaj  MIHAI BELTECHI la data de Mier Mai 16, 2018 12:00 pm

Data trecută, când s-au certat pe politica externă, într-o săptămână Președintele a fost suspendat
Moise Guran
Pare că președintele Iohannis a aflat de la televizor că România a blocat (alături de alte două țări) declarația comună a UE privind mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Vă spun sincer, eu nici nu am luat știrea în serios până nu a confirmat-o chiar Ministerul de Externe. Asta pentru că pur și simplu Meleșcanu nu putea face asta, fără un mandat avizat de președinte. Iohannis a fost inexplicabil de calm în fața acestei știri. În față are o capcană. Haideți să o descifrăm și să o înțelegem.

În mod evident, Președintele României rămâne pe zi ce trece cu tot mai puține prerogative. Este încolțit între un guvern tot mai agresiv și mai obraznic în acțiunile sale, și amenințările tot mai explicite cu suspendarea. Peste toți și toate este chemată să arbitreze o Curte Constituțională complice cu PSD, o Curte care modifică legea fundamentală prin decizii de interpretare, chipurile.
Face președintele ceva, pac! guvernul deschide conflict la CCR, iar CCR mai dă o bardă în Cotroceni! Și uite așa, ciop! ciop! până vom rămâne cu un președinte cam cioplit și pur decorativ. Exact ca în cazul revocării doamnei Kovesi, procurorul șef al DNA, unde Guvernul forțează la CCR demiterea și, implicit, o interpretare a Constituției în sensul subordonării procurorilor față de ministrul Justiției.
În materia politicii externe, lucrurile sunt ceva mai clare. Unele sunt scrise explicit în Constituție (Art. 91), altele au fost deja interpretate de CCR, înainte ca PSD să pună mâna pe această instituție. Și zău că și atunci s-a dezbătut mult pe tema asta! Bunăoară, în 2012, când Premierul Ponta și Președintele Băsescu se călcau pe picioare să participe la Consiliul European, Curtea Constituțională a decis că Președintele Republicii este cel care reprezintă România la astfel de reuniuni, în calitate de șef al statului. Poate delega aceaste atribuții, da, dar în mod expres (adică în baza unui mandat). Iată textul exact: Am scris destul de mare? Se vede? Bun! Pentru că la o săptămână după această decizie și aparent fără legătură cu ea, președintele a fost suspendat din funcție.Da! Și atunci au fost dezbateri aprinse (Tudorel Toader a făcut opinie separată alături de alți doi judecători) asupra atribuțiilor de politică externă ale președintelui și dacă este sau nu președintele șeful statului, în sensul Tratatului European. Rezultatul a fost ăsta, din poza de mai sus. Din el rezultă că decidentul ultim în politica externă a țării este președintele, ceea ce înseamnă că nici guvernul nu poate adopta un memorandum (nici secret și nici tehnic) privind relocarea unei ambasade, fără acordul președintelui și, cu atât mai puțin, nici ministrul de Externe nu poate iniția blocarea unei declarații a UE în SEAE (Serviciul European pentru Acțiune Externe).
Or blocarea declarației comune a UE a produs deja efecte, atât la nivelul relațiilor României cu țările europene, dar și în privința riscurilor de securitate. Pentru că imediat după aceea, ministrul palestinian de Externe a dat un comunicat în care se arată că…

Iaca poznă! Domnul Meleșcanu, doamna Dăncilă sau păpușarul lor, Liviu Dragnea, probabil nu și-au imaginat că un asemenea gest de politică externă ar putea fi considerat de toată lumea islamică o agresiune. Sau și-au imaginat?
Acum, ce poate face Președintele Iohannis? Ar putea deschide la Curtea Constituțională un conflict între puteri, prin care să ceară obligarea MAE și a Guvernului să nu mai facă pozne de securitate care ne pot costa scump? Ar putea, dar pe memorandum și poziția în SEAE ce să mai obțină? Mortul de la groapă nu se mai întoarce! În plus, exact aceasta este capcana spre care Dragnea îl împinge, ușor, ușor, pe Iohannis – previzibil, președintele riscă ca această Curte Constituțională să-l lase fără atribuții în politica externă, interpretând negru ca fiind alb.
Presupunând că Meleșcanu nu a avut un astfel de mandat de la Cotroceni, Iohannis mai poate, de asemenea, sesiza Parchetul General, privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de Legea responsabilității ministeriale, care la Articolul 8 spune așa:
Art. 8.
(1) Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 12 ani următoarele fapte săvârșite de membrii Guvernului în exercițiul funcției lor
b) prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului.
Desigur, și o astfel de anchetă ar putea fi blocată, în final, de CCR, așa cum s-a întâmplat cu cea privind OUG 13. Dar, cel puțin, s-ar mai diminua din riscul iminent de a-l lăsa pe președintele României fără atribuții de politică externă. De altfel, Articolul 8 din Legea responsabilității ministeriale a mai fost invocat în dezbaterea publică și după vizita premierului Dăncilă la Ierusalim, o vizită foarte ciudată, în care a fost secondată de Liviu Dragnea, dar în timpul căreia s-a renunțat inclusiv la protecția premierului (care a fost transferată Mossad). Poate pentru a reduce posibilitatea documentării acțiunilor lui Dăncilă acolo, inclusiv sub aspect penal, adică sub aspectul unor fapte menite să aducă atingere intereselor statului.
Klaus Iohannis decontează acum retragerea din ultimul an, după ce a renunțat la un referendum ce ar fi limitat serios posibilitatea CCR de a-i proteja pe penalii PSD (#CNCD), dar a mai și acceptat fără să crâcnească toate păpușile lui Dragnea, pe post de premieri. Între timp, situația s-a agravat și, deși pare să fi înțeles, președintele nici nu prea mai știe cum să iasă din defensivă. Dacă nu face nimic sau face prea puțin, riscă să transforme Președinția României în cea mai inutilă instituție (aleasă cu cele mai multe voturi). Dacă face mai mult, riscă o suspendare. Dar e Președintele României, nu? Sigur n-a primit 6,2 milioane de voturi ca să tremure de frică!

avatar
MIHAI BELTECHI

Mesaje : 495
Data de înscriere : 18/10/2008
Varsta : 67
Localizare : Dacia Aeterna

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum