ALEXA 2 dixit:Celor care vad viitorul sumbru, trebuie sa li se reaminteasca trecutul apropiat !

In jos

ALEXA 2 dixit:Celor care vad viitorul sumbru, trebuie sa li se reaminteasca trecutul apropiat !

Mesaj  MIHAI BELTECHI la data de Mar Oct 28, 2008 12:07 pm

Celor care vad viitorul sumbru, trebuie sa li se reaminteasca trecutul apropiat !
* 1992 - apar pe net documente despre un Proiect comun al aripii de stanga din Europa si Moscova denumit de liderul rus Mihail Gorbaciov in 1988-1989 “common sense” si se refera la transformarea pietii comune europene intr-un stat federal.

* 1985 - 1986
- comunistii italieni il viziteaza pe Gorbaciov, urmati de social democratii germani.
- intr-o nota secreta a securitatii romane apar doua nume alaturate Gorbaciov si Iliescu ca prieteni

* ianuarie 1989 - vizita la Gorbaciov a unei delegatii a Comisiei Trilaterale formata din :
- Yasuhiro Nakasone - fost prim ministru Japonia
- Valery Giscard d’Estaing - fost presedinte Franta
- David Rockefeller - bancher USA
- Henry Kissinger - fost secretar de stat USA

DISCUTIE: despre integrarea Rusiei in institutiile financiare ale lumii: GATT, FMI, Banca Mondiala.

In timpul discutiei Valerie Giscard d’Estaing ia brusc cuvantul si spune “Domnule presedinte, nu pot sa-ti spun exact cand se va intampla asta, dar probabil ca in 15 ani Europa va fi un stat federal si va trebui sa va pregatiti pentru asta. Trebuie sa lucrati cu noi si liderii europeni cum sa faceti asta, cum sa reactionati la asta si cum sa faceti sa interactionati cu celelalte tari europene, facand parte din aceasta.”

Cand afirma, in 1990, ca ne trebuie 20 de ani ca sa ne revenim, Brucan stia foarte bine ce spune, nu ?

PROFETII ?
Cum de stiau Giscard d’Estaing in 1989 si Brucan in 1990, cand Tratatul de la Maastricht nici macar nu fusese redactat, ce se va intampla peste 15 sau 20 de ani ?

SURPRIZE, SURPRIZE…
Cum de a devenit taman d’Estaing autor al Constitutiei Europene in 2002-2003 ?

EXEMPLUL ROMANIA

* 14 martie 1989-Europa Libera difuzeaza < scrisoarea celor 6 >Gheorge Apostol, Alexandru Bârladeanu, Constantin Pârvulescu, Corneliu Manescu, Silviu Brucan si Grigore Raceanu.

Cine semneaza Constitutia din 1991 ? Ca sa vezi … Alexandru Barladeanu….
Doi care stiau ? Nu miroase a conspiratie inca ? Continuam…..

* 1986, cu mai mult de trei ani inainte de lovitura de stat care a avut loc in Romania in decembrie 1989, prestigioasa revista americana TIME prevedea inlocuirea dictatorului Nicolae Ceausescu cu fostul activist de partid Ion Iliescu.

Intr-un articol remarcabil publicat la 28 aprilie 1986 sub titlul “Batranii comunismului”, TIME analizeaza diferentele dintre liderul sovietic Mihail Gorbaciov si restul liderilor statelor comuniste din Europa de Est, explicand planul lui Gorbaciov de “intinerire” a conducerii partidelor comuniste din regiune. Semnatarul articolului, Frederick Painton, analizeaza solicitarea de reforma lansata de Gorbaciov si felul in care a fost receptionata aceasta de catre fiecare lider est-european - Erich Honecker (Germania de Est), Gustav Husak (Cehoslovacia), Nicolae Ceausescu (Romania), Todor Jivkov (Bulgaria) si Wojciech Jaruzelski (Polonia).

In urma acestei analize, expertul TIME estimeaza ca unii din acesti lideri ai partidelor comuniste vor fi inlocuiti in viitorul apropiat de catre Moscova. “Chiar daca Gorbaciov nu forteaza debarcarea vechilor lideri, varsta si starea de sanatate a acestora sugereaza ca ar putea avea loc o schimbare curand si brusc in aceste tari”, nota TIME in 1986.

Mai mult decat atat, revista americana a reusit chiar sa il identifice pe succesorul lui Ceausescu la conducerea Romaniei: Ion Iliescu.

Pe acesta TIME il incadreaza in grupul de “viitori lideri” din cadrul partidului comunist pe care Gorbaciov ii cauta pentru schimbarea vechii garzi comuniste, numindu-l “protejatul lui Gorbaciov”.

Predictia pe care o face revista americana este deosebit de precisa.

Astfel, TIME reuseste sa anticipeze si faptul ca Ion Iliescu si sistemul promovat ulterior de acesta au facut tot ce au putut pentru prelungirea tranzitiei de la comunism la democratie in Romania: “Simpla instalare a unei noi echipe de lideri mai tineri nu va insemna in mod obligatoriu o schimbare reala in Europa de Est. (…) E de asteptat ca inovatia sa continue sa fie intampinata cu raceala in estul Europei.”

* 22 decembrie 1989 - Ion Iliescu il acuza pe Ceausescu ca «a intinat nobilele idealuri ale comunismului»

* 23 mai 1990 - discutie Lilov - Gorbaciov

<<<A.Lilov: Greseli, la noi în Bulgaria, s-au facut nu mai putine ca în URSS. Acest lucru a permis pregatirea terenului pentru cresterea opozitiei.

M.S.Gorbaciov: Bine ca ati reusit totusi sa evitati desfasurarea unor astfel de evenimente cum sînt cele care au avut loc în Germania Democratica si în România. Este foarte important ca voi ati gasit singuri o initiativa înteleapta, îndrazneata si corecta. Este adevarat ca acum în România Iliescu coordoneaza actiunile destul de bine.

A.Lilov: Da, el a reusit sa obtina o victorie foarte buna. Probabil ca noi în Bulgaria nu vom reusi sa avem o astfel de victorie la urmatoarele alegeri.

M.S.Gorbaciov: Tocmai: nici nu aveti nevoie de o astfel de victorie. Important este sa nu respingeti opozitia, ci din contra, trebuie sa colaborati cu ea. Lasati-o sa îsi asume ea responsabilitatile! Astfel punem problema si la noi.

A.Lilov: Cum va imaginati, o vor recunoaste si în România? Îl am în vedere, înainte de toate, pe Ion Iliescu?

M.S.Gorbaciov: Da, el ocupa acum o pozitie calculata si pregateste o colaborare foarte constructiva. Dar cred ca nu e cazul sa afisam foarte mult potrivirea si coincidenta punctelor noastre de vedere.>>>

Stenograma discutiei Gorbaciov - Iliescu la Moscova
http://psi.ece.jhu.edu/~kaplan/IRUSS/BUK/GBARC/pdfs/sovter75/sovter75-e.html

Iliescu a fost singurul care a semnat tratatul cu URSS.

Ceausescu a cazut, iar Iliescu i-a luat locul. Ultimul pe lista, „cu voia dumneavoastra”, dupa cum a spus chiar el.

Atunci, nimanui nu i s-a parut anormal articolul 9 din comunicatul Frontului Salvarii Nationale care spune în 22 decembrie 1989 ca ramânem fideli Tratatalui de la Varsovia.

Ulterior, Iliescu a declarat ca nu l-a cunoscut pe Gorbaciov decât în ’90, calificând drept o poveste faptul ca Nicolae Ceausescu crede ca e prieten cu Gorbaciov.

Tot atunci, ministrii lui Petre Roman au calatorit foarte des la Moscova.

Se reluase pregatirea cadrelor militare si a diplomatilor în academiile si institutele de la Moscova, politica la care România renuntase înca din 1964.

În acest timp, mii de oameni se strigau în Piata Univesitatii: „Cine a stat cinci ani la rusi, nu poate gândi ca Bush”. De altfel, Iliescu a fost singurul lider din fostele tari socialiste care a semnat tratatul cu Uniunea Sovietica, în care se specifica si faptul ca România si URSS nu vor participa la nici un fel de aliante îndreptate una împotriva celeilalte.

România, spunea atunci Gorbaciov, „a devenit prima tara care s-a aratat pregatita” pentru a încheia un tratat cu URSS dupa prabusirea Cortinei de Fier.

Cu toate ca în iulie 1993, generalul Dumitru Cioflina, seful Marelui Stat Major, declara ca "nu putem avea relatii mai strânse cu NATO decât cu Federatia Rusa”, în ianuarie acelasi an, lovitura de teatru. Iliescu declara ca România vrea în NATO.

Iar în primavara anului 1994, liderul de la Bucuresti sustinea ca doreste o relatie strânsa cu NATO, dar si o relatie de securitate cu Rusia.
Începuse sa o scalde cu gratie pentru ca se schimbase contextul politic, la fel cum o face si azi.

01 Decembrie 2007
Tandem. Iliescu si Gorbaciov s-au reintalnit in aceasta saptamana, la Budapesta, cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Tratatului de la Roma. S-au inteles in ruseste, limba pe care Iliescu o vorbeste cursiv si singura pe care o vorbeste si Gorbi

Aprilie 1991 – Aflat in vizita oficiala la Moscova, presedintele Ion Iliescu semneaza cu presedintele URSS, Mihail Gorbaciov, un tratat de buna vecinatate, cooperare si amicitie, care prevedea ca "Romania si Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste nu vor participa la nici un fel de aliante indreptate una impotriva celeilalte". Actul nu a fost insa ratificat de Parlamentul roman.

Septembrie 1993 – Incep negocierile pentru semnarea unui Tratat politic de baza intre Romania si Rusia, insa finalizarea unui acord a fost intarziata de refuzul Rusiei de a mentiona in actul diplomatic ca este de acord cu condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov si problema Tezaurului.

Aprilie 1996 – Invitat la Bucuresti sa parafeze tratatul cu Romania, ministrului Afacerilor Externe rus, Evgheni Primakov, i se comunica faptul ca Romania s-a razgandit in ultimul moment si doreste sa includa in tratat condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Primakov a respins categoric dorinta Bucurestiului.

Octombrie 1996 – Se semneaza o conventie intre Guvernul Romaniei, condus de Nicolae Vacaroiu, si Guvernul Federatiei Ruse privind extinderea capacitatilor conductelor de tranzit gaze pe teritoriul Romaniei pentru cresterea livrarilor de gaze naturale din Federatia Rusa si in Romania.

Noiembrie 1999 – Premierul Radu Vasile, aflat intr-o vizita oficiala la Moscova, al carei scop era predominant economic, a pus problema recuceririi pietei rusesti de catre exportatorii romani. Rezultatele acestui demers au intarziat insa sa apara.

Martie 2003 – Premierul rus Mikail Kassiannov a venit la Bucuresti, la invitatia omologului sau roman, Adrian Nastase. Kassianov a fost insotit de un important grup de oameni de afaceri care au participat la Forumul economic romano-rus de la Bucuresti.

Mai 2003 – Ministrul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Igor Ivanov, s-a deplasat la Bucuresti, la invitatia omologului sau roman, Mircea Geoana, urmand ca cei doi oficiali sa parafeze textul de baza al Tratatului politic romano-rus, ultima etapa inaintea semnarii actului final.

Iulie 2003 – Dupa 10 ani de negocieri, presedintele Ion Iliescu si liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, si-au pus semnatura, la Moscova, pe "Tratatul privind relatiile prietenesti si de cooperare dintre Romania si Federatia Rusa". Principalele probleme pentru care nu s-a semnat un tratat poltic intre cele doua tari – condamnarea Pactului Ribbentrop-Molotov si chestiunea Tezaurului – au fost incluse doar intr-o declaratie anexata tratatului, semnata numai de ministrii Afacerilor Externe ai celor doua tari. In legatura cu Tezaurul, in declaratia-anexa se mai prevedea infiintarea unei comisii mixte romano-ruse care sa studieze problema Tezaurului.

Iulie 2004 – Premierul Adrian Nastase, aflat in vizita oficiala la Moscova, a incercat, la randul sau, o impulsionare a relatiilor comerciale romano-ruse. Fostul premier nu a reusit insa sa provoace relansarea majora a cooperarii economice dintre cele doua state, asa cum isi propusese.

Septembrie 2004 – Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa a intrat in vigoare prin schimbarea instrumentelor de ratificare, demers care a avut loc la Kremlin. Acesta este valabil 10 ani si urmeaza sa fie prelungit inca cinci ani daca nu este denuntat de semnatari.

Va urma....


Ultima editare efectuata de catre MIHAI BELTECHI in Dum Apr 12, 2015 10:57 am, editata de 1 ori
avatar
MIHAI BELTECHI

Mesaje : 364
Data de înscriere : 18/10/2008
Varsta : 66
Localizare : Dacia Aeterna

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

hmm

Mesaj  alexa la data de Lun Dec 15, 2008 9:40 pm

Very Happy sa inteleg ca trebuie sa continui, nu ?

alexa

Mesaje : 2
Data de înscriere : 15/12/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Alexa, fii binevenita

Mesaj  MIHAI BELTECHI la data de Lun Dec 15, 2008 9:47 pm

alexa a scris:Very Happy sa inteleg ca trebuie sa continui, nu ?
As fi foarte bucuros sa continui , amicii mei de pe forumurile din diaspora au apreciat enorm materialul.Am neglijat forumul acesta pentru campania electorala ...ca acum sa il vad pe Oprisan facind si desfacind guverne
avatar
MIHAI BELTECHI

Mesaje : 364
Data de înscriere : 18/10/2008
Varsta : 66
Localizare : Dacia Aeterna

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: ALEXA 2 dixit:Celor care vad viitorul sumbru, trebuie sa li se reaminteasca trecutul apropiat !

Mesaj  Sam la data de Lun Dec 15, 2008 11:00 pm

Credeati ca scapati asa usor de mine? Ne auzim mai tarziu,deocamdata abia m-am inregistrat.
Gata, scuze de deraiere, asta a fost tot off-topicul, asa, de bun gasit.

PS Cati suntem, sapte? Hai sa punem de un boicot impotriva administratorului Laughing

Sam

Mesaje : 1
Data de înscriere : 15/12/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Alexa &Sam, imi dati emotii

Mesaj  MIHAI BELTECHI la data de Lun Dec 15, 2008 11:01 pm

Sam a scris:Credeati ca scapati asa usor de mine? Ne auzim mai tarziu,deocamdata abia m-am inregistrat.
Gata, scuze de deraiere, asta a fost tot off-topicul, asa, de bun gasit.

PS Cati suntem, sapte? Hai sa punem de un boicot impotriva administratorului Laughing

La nevoie, ma refugiez in munti Very Happy
PS Sam , fii binevenit.
avatar
MIHAI BELTECHI

Mesaje : 364
Data de înscriere : 18/10/2008
Varsta : 66
Localizare : Dacia Aeterna

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: ALEXA 2 dixit:Celor care vad viitorul sumbru, trebuie sa li se reaminteasca trecutul apropiat !

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum